Majątek w Siemieniu - Mieczysław Bielski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Majątek Siemień był od dziewiętnastego wieku w rękach rodziny Zaorskich. Na podwórzu stała stara kuźnia, nikt bardzo nie chciał się tam zasiedlić, ponieważ chodziła wersja, że jest zakażona cholerą. Przed pierwszą wojną światową pracował tam pewien kowal z żoną. Kiedyś wracając do domu, podczas albo przed pierwszą wojną, zobaczył jakiś kamień, wydawało mu się, że to kamień białawy i kopnął go. Poszedł do domu, prosił żeby żona pomogła ściągnąć buty. Okazało się, że to nie był kamień tylko czaszka ludzka. Chodziła wersja, że oboje oni zmarli i może dlatego nie chciał nikt później tutaj zamieszkać. Dwór w Siemieniu był pobudowany przed pierwszą wojną światową. To był stary dwór, w którym babcia nie chciała mieszkać. W wyniku pożaru spaliła się jego górna...