Zakończenie wojny przeżyłam w Jakubowicach - Genowefa Grabowska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Bardzo dobrze pamiętam [koniec wojny]. Jakieś trzy czy cztery dni przed tym końcem, tutaj było słychać te działa, padał deszcz silny, wylała woda i myśmy zbierali z tej wody siano. A ja jako dziecko, już miałam 14 lat, ale byłam bardzo wątła, bo to ani witamin, ani…no to niestety. I ja po tej wodzie chodziłam, to zachorowałam strasznie, chyba zapalenie płuc miałam. I tu taka była duża piwnica w tych Jakubowicach, takie lochy, bo ten zamek jakubowski to na lochach cały stoi. Ja tam chodziłam po tych podziemiach. Wszyscy tam uciekaliśmy, jak już byli ci Niemcy, samoloty. A tu jeszcze w majątku byli Niemcy i jak już ostatni jechał, to tak rzucał granaty tam na te magazyny, to wszystko. Ja leżałam, już miałam bańki postawione straszne, i tam w tym lochu leżałam, z tymi wszystkimi [ludźmi]. Boże ja wyszłam z...