Przygoda w getcie - Genowefa Grabowska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Moja siostra brała ślub za okupacji, bo to było dwie bliźniaczki, ta właśnie, co tę Żydówkę ostrzegała i druga, ale one były tak do siebie podobne - jedna czarna, druga blondyna, nikt nie powiedziałby, że bliźniaki, absolutnie. Za okupacji nie można było dostać nic, trudno było o wszystko. A tutaj na tym jak Kowalska, bo tutaj była Sienna ulica, to tutaj było getto zrobione i one się zapomniały, jak doszły do targu, to z mamą szły, tam szewc zrobił im buty i tam niosły buty, i jeszcze miały talon tam na jakiś materiał. I one poszły, w samo getto wlazły. One nie wiedziały i szły. Chciały dojść do Lubartowskiej, tędy od bazaru, na Kowalskiej, ta Kowalska to było getto, wszystko zamknięte. Mówią, że wiedziały, że w tych bramach są z karabinami Ukraińcy, ale oni nie zwracali uwagi, a one szły. Jak już doszły do Lubartowskiej, zatrzymało ich dwóch...