Tomaszów Lubelski przed wybuchem wojny - Marian Wojtas - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Tomaszów przed wojną miał 4-5 tyś. mieszkańców, niektórzy twierdzą że więcej. Przy wjeździe do miasta od strony Zamościa było dużo drewnianych domów, przeważnie żydowskich. Po minięciu tych domów wjeżdżało się na rynek, który przed wojną wyglądał zupełnie inaczej niż aktualnie. Na skraju rynku był budynek piętrowy w kształcie litery „C”, kryty czerwoną dachówką, z charakterystycznym „podcieniem” w którym mieściły się sklepy. Wzdłuż rynku stały jeszcze dwa lub trzy budynki. Duża część tych budynków należała do Żydów. Oni bardzo chętnie kupowali produkty rolne od chłopów. Nieraz jak tylko chłopi wjechali na przedmieście, to Żydzi już obstąpili wóz i zaczynali wszystko penetrować, handlować z chłopem. Kupowali kury, gęsi, zboże, masło, nieraz wykupili wszystko zanim jeszcze dojechał do rynku. Jeden z...