Refleksja - Marian Wojtas - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Zasadę szanowania osób trzecich wyniosłem z rodzinnego domu. Późniejsza nauka, znakomici nauczyciele, profesorowie, liczne grono współpracowników i działaczy społecznych, z którymi znałem się od bardzo dawna, utwierdzili mnie w przekonaniu, że ludzi trzeba szanować. Wychodząc z tego założenia wyznaję zasadę by słuchać tego, co ludzi łączy a nie dzieli, bez względu na narodowość, wyznanie, kolor skóry, przekonania ideologiczne czy polityczne. Podobnie myślących w Polsce było wielu. Wierzono rządzącym przedstawicielom władz państwowych i społecznych przez ponad czterdzieści lat. Odbudowaliśmy zniszczony kraj, zbudowaliśmy wielkie miasta, rozbudowaliśmy przemysł liczący się nie tylko w Europie, ale i na innych kontynentach. Byłem dumny, kiedy wielu zagranicznych kontrahentów zamawiało w...