Przyjazd do Lublina i rozpoczęcie studiów - Marian Wojtas - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W Lublinie bywałem już wcześniej, ale tak na dłużej zjawiłem się w październiku 1947 roku, kiedy rozpocząłem studia historyczne na KUL-u. Na początku było mi ciężko. Nie miałem żadnego mieszkania. Przez dwa, może trzy tygodnie mieszkałem w biurze Związku Młodzieży Wiejskiej na ulicy Pierackiego 7. Tam była duża sala, gdzie odbywały się spotkania, a przy ścianach stały łóżka. Na środku stał duży stół. To było moje „łóżko”, na którym spałem wraz z kolegą. Pod nami spało również dwóch chłopaków. Zresztą we wszystkich łóżkach spało po dwóch. Kiedy zwolniło się miejsce u kolegi na łóżku, od razu przeniosłem się tam. To była ogromna radość, bo na tym twardym stole spałem na samych deskach. Radość była krótka - już pierwszej nocy nie mogłem zasnąć, ciągle się drapałem, nie wiedziałem co się dzieje. Gdy...