Reforma Balcerowicza - Krystyna Stępniak - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Wpływ reformy [Leszka] Balcerowicza chyba każdy odczuł indywidualnie. Ja sama to odczułam. Budowaliśmy wtedy dom. Prawie dziesięć lat gromadziliśmy materiał. Powiększyła nam się [w międzyczasie] rodzina. Jak mieszkaliśmy w starym domu, już nie było gdzie się pomieścić i zaczęliśmy tę budowę. Nie chcieliśmy w ogóle iść w jakieś kredyty. Kiedy już wybudowaliśmy dom, zabrakło nam [pieniędzy], żeby zapłacić robotnikom. Wzięliśmy sześć tysięcy kredytu na trzydzieści lat. Ta suma była spora i było to jeszcze przed reformą [Leszka] Balcerowicza. Chyba rok czy dwa już spłacaliśmy i wtedy weszła reforma Balcerowicza. [Wartość odsetek wzrosła – red.] i trzeba było to spłacić. Ale z czego? Ile mogliśmy, to spłacaliśmy. [Tak w ogóle], to uprawialiśmy chmiel. Cały zysk z chmielu poszedł na odsetki. Janusz wziął pieniądze...