Krystyna Stępniak - relacja świadka historii
Janusz Stępniak, Janusz Winiarski, Janusz Rożek, Adam Stanowski, "Solidarność", rolnicy, duszpasterstwo Początki "Solidarności" Wiejskiej w Fajsławicach Janusz Winiarski miał za zadanie znalezienie ludzi i zorganizowanie „Solidarności” wśród rolników. Wiedziano także o Januszu Rożku, który jeszcze w latach siedemdziesiątych [działał] w ramach pomocy chłopskiej. Na całej Lubelszczyźnie, w różnych miejscach zakładano te związki. U nas, [w Fajsławicach, działał] właściwie Janusz Winiarski. [Z nim mąż] znał się wcześniej, bo jeszcze z [czasów] opozycji. Janusz [Stępniak] i Winiarski robili spotkania po domach. Jeszcze przyjeżdżał profesor Adam Stanowski na te spotkania. To był naprawdę strach, bo nie można...