Twórcy plakatu: Bagiński i Nawrot - Dobrosław Bagiński - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Spotkaliśmy się z Tomkiem Przeciechowskim. Przedstawiliśmy mu ideę, jemu się to spodobało, ale mówimy, że mamy teraz problem z szukaniem [modeli]. I tutaj wyszedł niebywały talent, wyczucie i inteligencja Tomka Przeciechowskiego. Cała rzecz polegała na tym, że ci ludzie muszą być wiarygodni, normalni, ale zarazem sympatyczni. A jeszcze to dziecko… to w ogóle nie wiedzieliśmy jakie powinno być, prawdę powiedziawszy. Dorośli powinni być rozpoznawalni, ale nie personalnie, tylko w sensie pokolenia i typu człowieka. I Irenka [Nawrot] tak powiedziała: „Facet z Solidarności ma być z brodą, facet ten z wojny ma być siwy”, Ona sparametryzowała to bardzo trafnie, ona to jakby wydobyła, poszła na zasadzie takich oczywistych, w tamtych czasach, skojarzeń. Że ci z „Solidarności” to wszyscy brody nosili. Nie wiem...