Przed drugą turą wyborów - Ryszard Setnik - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Z PZPR powstał problem, bo konkurent [Izy] Sierakowskiej, czyli [Witold] Chemperek, podjął rozmowy z naszymi, już wybranymi, parlamentarzystami. Po rozmowie z Januszem Stępniakiem i po ustaleniu z Tomkiem [Przeciechowskim] powiedziałem, żeby, broń Boże, żaden nowo wybrany parlamentarzysta nie prowadził żadnych rozmów wyborczych. Czy z kandydatami na liście PZPR-u, czy oficjalnie na liście SD, czy PAX-u, w ogóle. Któryś z nich zostanie parlamentarzystą – albo waszym zwolennikiem i będzie z wami pracował, albo będzie waszym przeciwnikiem. Na razie nie wolno, koniec, kropka. Najciekawszy i najfajniejszy był tutaj Janusz Stępniak – właśnie z nim ustaliliśmy, że jeżeli jeszcze raz się do niego zwrócą, albo [sam] Chemperek, albo [ktoś] z upoważnienia Chemperka, ma go odesłać do mnie....