Wspólne zwycięstwo - Jadwiga Koc - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Związek Radziecki już wiedział, że to, co się dzieje w Polsce, wymyka im się spod kontroli. Cegła po cegle... dzięki [Lechowi] Wałęsie, [Władysławowi] Frasyniukowi, [Zbigniewowi] Bujakowi, dzięki tym ludziom, którzy byli odważni, silni i mieli odwagę mówić „nie”, mamy wolną Polskę. Trzeba powiedzieć o pięknej postawie Kościoła. Kościół odegrał tutaj bardzo istotną rolę i przygarnął wszystkich ludzi wątpiących, poszukujących. Żal mi tych wszystkich, którzy dzisiaj mówią inaczej i jak gdyby podważają piękne zwycięstwo, które naprawdę odbyło się bez przelania kropli krwi. Przeszliśmy suchą nogą w 1989 roku – to jest cud. Teraz powinniśmy się wszyscy cieszyć i dwudziestopięciolecie powinno być wielkim świętem całej Polski, bez względu na to,...