Współpraca z Nantes - Adam Cichocki - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Zostałem dyrektorem urzędu pracy, ale to nie znaczy, że byłem profesjonalistą. Staszek Węglarz zaprosił mnie do Zarządu Regionu i mówi: „Słuchaj, jest towarzystwo solidarności z «Solidarnością», mała miejscowość koło Nantes we Francji, i oni chcą nam pomóc, ale ja powiedziałem im, że my już paczek nie potrzebujemy”. Mówię: „Staszek, napiszcie do nich, że przyjedzie do nich taki Adam, który zajmuje się bezrobociem, i niech oni mu pokażą, jak przeciwdziałają bezrobociu na terenie zakładów pracy”. Dostałem zaproszenie, wziąłem do mikrobusu dziewięciu kierowników urzędów pracy i pojechaliśmy aż nad sam Atlantyk. Tam związkowcy pokazali nam, jak funkcjonuje prywatne wysokiej klasy biuro headhunterskie, pokazali nam, jaka jest aktywność związków zawodowych na terenie zakładów w przypadku...