Sukcesy - Adam Cichocki - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Funkcję wojewody pełniłem z pasją. Żeby sprawa była jasna, generalnie odpowiadał mi rząd Hanny Suchockiej. Szukałem tych pól, na których mogłem coś zrobić. Na polu współpracy z samorządem miałem bardzo dobrą relację z przewodniczącym Lubelskiego Sejmiku Samorządowego Norbertem Wojciechowskim z PC. Osobą, która tutaj odgrywała bardziej kluczową rolę, była Zyta Gilowska. Norbert Wojciechowski prowadził wydawnictwo i był takim społecznym przewodniczącym, ale Sejmik profesjonalnie prowadziła Gilowska. Miałem bardzo silne zaplecze w samorządach. Byłem zaangażowany w sprawy rolników indywidualnych i oni mnie popierali. Dla mnie ważną rzeczą było wspieranie samorządów. Namawiałem gminy do przejścia na prawa miejskie, między innymi...