Sekretariat - Maria Łaszkiewicz - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W sekretariacie Komitetu Obywatelskiego znalazłam się dzięki mojej siostrze, Ewie Michońskiej, która po tygodniu pracy uznała, że powinna ruszyć w teren i zajęła się wspieraniem Janusza Stępniaka i Tadeusza Mańki. Trzeba było zatem kogoś znaleźć, kto by przyszedł i siedział w sekretariacie. W ten sposób trafiłam do oficyny na Krakowskim Przedmieściu 62 na pięć, może sześć tygodni przed wyborami. Na początku wręczono mi listę członków Komitetu Obywatelskiego. To była dosyć długa lista. Część osób z tej listy znałam (szczególnie te osoby, które były związane z KUL-em), pozostałych członków w ogóle nie znałam i niektórych do końca nie poznałam. Pierwsze wrażenie było raczej przygnębiające i to przede wszystkim z powodu...