Piotr Kryczka kandydatem na wojewodę - Adam Cichocki - fragment relacji świadka historii [TEKST]
U mnie w mieszkaniu odbyło się spotkanie, w którym uczestniczył Józek Godlewski, wtedy członek Zarządu Regionu „Solidarności”, i Piotrek Tomczak. Oni do mnie przyszli z propozycją kandydatury Piotra Kryczki na wojewodę lubelskiego. Myślę, że Kryczkę poznałem przez „Solidarność” Rolników Indywidualnych. Zawsze miałem sympatię do tego środowiska rolników i zawsze miałem z nimi bliskie relacje. Profesor Kryczka bardzo mocno podkreślał nie tylko swoją akademickość, ale też to, że jest pochodzenia chłopskiego. To nie był człowiek, który chciał radykalnych reform gospodarczych w Polsce, który doceniał to, że to jest region rolniczy i tutaj trzeba dać wsparcie rolnikom i tym środowiskom małomiasteczkowym. On to rozumiał, bo wyrósł z tego środowiska i się z nim identyfikował, i chciał reprezentować ich interesy. Był...