Biuro poselskie OKP - Maria Łaszkiewicz - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Po 4 czerwca biuro Komitetu Obywatelskiego stało się biurem posłów i senatorów Obywatelskiego Klubu Parlamentarnego. Na początku organizowaliśmy to biuro. Trzeba było wprowadzić i zachować standardy biura: pisma przychodzą, pisma wychodzą. Pracowaliśmy na rzecz lubelskich posłów i senatorów, zdobywaliśmy dla nich informacje, niekiedy o różne rzeczy prosili. Oczywiście nie ma porównania do tego, co się dzieje obecnie w takich biurach. Wtedy to były takie minimalne działania. Dla ludzi to biuro było głównie biurem skarg i zażaleń. Przychodzili ci, którzy tak naprawdę potrzebowali porady prawnej. Z tego co pamiętam, był prawnik i udzielał ludziom takich porad. Okazało się, że to jest dla nich najbardziej potrzebne. Ustawiała się kolejka, ludzi się zapisywało i przychodzili z różnymi problemami....