W 1989 roku skończyłem osiemnaście lat i to były moje pierwsze wybory - Marcin Waciński - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Osiemnastego maja [1989 roku] skończyłem osiemnaście lat i to były moje pierwsze wybory, w których mogłem uczestniczyć jako młody człowiek. Przyznam, że byłem bardzo zdziwiony, bo to dorośli chodzą [głosować], a ja czułem się jeszcze bardzo młodą osobą. Wszedłem do sali z moim pierwszym książeczkowym dowodem osobistym, podchodzę, podaję, podpisuję się na liście i dostaję cały plik kart. Oczywiście zakreśliłem dwóch opozycjonistów, naszych kandydatów, jak wtedy o nich mówiono. Nie zapomnę dowcipów, jakie w tym czasie krążyły. Był bardzo popularny program dotyczący różnych spraw kryminalnych. Prowadził go pułkownik Jan Płócienniczak, pierwszy policjant, który przetarł drogę bardzo wielu osobom z tej formacji, pojawiającym się później w telewizji. Krążyły dowcipy, że on – wtedy jeszcze...