Czy można było zrobić więcej niż Wałęsa? - Marcin Waciński - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Pamiętam bardzo bolesne podziały. Dzisiaj wiem, za sprawą kogo i kto te podziały wtedy wywoływał. Ale przecież mogliśmy się mądrze różnić. Tak było z naszymi sąsiadami, zresztą bliskimi znajomymi mojej mamy, bo kibicowaliśmy różnym kandydatom. U mnie w domu popieraliśmy Tadeusza Mazowieckiego, a oni byli raczej za Lechem Wałęsą, ale przyjęliśmy wynik – cóż, zobaczymy, jakim będzie prezydentem Lech Wałęsa. Historia pokazała, że w ogóle okres transformacji był bardzo specyficzny. Gdybyśmy nawet mieli do dyspozycji osobowości takie jak [Winston] Churchill, [Konrad] Adenauer czy inni wielcy politycy XX wieku, to zastanawiam się, czy postawieni w sytuacji takiej jak Lech Wałęsa, potrafiliby zrobić więcej? Oceniając z dzisiejszej perspektywy tą sytuację wiem, że to wcale nie było...