Legalność KPN - Dariusz Wójcik - fragment relacji świadka historii [TEKST]
KPN jest legalny i cały czas od momentu powstania był legalny. W Polsce za czasów PRL-u nie było żadnych przepisów dotyczących rejestracji partii politycznych. PZPR nie mogła sobie stworzyć przepisów, żeby się rejestrować. W związku z tym tworzenie i działanie partii politycznej wobec prawa zawsze było legalne, o ile nie miało charakteru na przykład związku tajnego. Według kodeksu karnego związek tajny to taki, którego cele, władze, statut i struktury nie są znane władzom państwowym. Konfederacja w momencie powstania ogłosiła swój program, cele oraz deklarację ideową. 1 września 1979 roku od razu przedstawiła publicznie, jawnie statut, swoje struktury oraz władze. Mimo to w późniejszym okresie byliśmy skazywani za związek tajny, mający na celu dokonanie zbrojnego przewrotu,...