KPN na scenie politycznej w początkach III RP - Dariusz Wójcik - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Późniejsze działania KPN[-u] skupiały się na PZPR-ze, wojskach sowieckich i [generale Wojciechu] Jaruzelskim. Cały czas myślę, że nasze działania nakierowane na osobę generała zaczęły radykalizować opinię publiczną. Sprawa ta zwiększała nasze szeregi i w związku z tym doszło w pewnym momencie do rozmowy z nim: „Panie generale, albo pańska osoba będzie zwiększała szeregi Konfederacji i tworzyła niebezpieczeństwo…” Było to widoczne na przykład w wyborach samorządowych, gdzie KPN uzyskał już nie pięć procent, tylko kilkanaście czy nawet więcej. Stąd lęk obozu władzy okrągłostołowej przed radykalizowaniem się społeczeństwa i konieczność wykonania pewnych ruchów. [Wniosek: – red.] Jaruzelski musi odejść. Osoba Jaruzelskiego była tą osobą, dzięki której mogliśmy...