Lista krajowa - Dariusz Wójcik - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Kolejnym zagadnieniem [związanym z wyborami 1989 roku] była sprawa listy krajowej. Należy pamiętać, że część Sejmu została wybrana w sposób niekonstytucyjny – poza ordynacją wyborczą, bo lista krajowa po prostu przepadła. Zgodnie z zasadą pezetpeerowską [działacze] PZPR-u mogli wystawić listę krajową i swoich głównych działaczy, których chcieli mieć w Sejmie. Podstawowa kadra pezetpeerowska została włożona na listę krajową. Oni byli pewni, że ta lista przejdzie. Popełnili wtedy idiotyczny błąd, gdyż zapis w ordynacji stwierdzał, iż kandydaci muszą mieć powyżej pięćdziesięciu procent. Nie spodziewali się tak wysokiej frekwencji i tak skutecznego namawiania przez nas do bojkotu listy krajowej. Z tego właśnie powodu doszło do ostrych spięć na linii Komitet Obywatelski a PZPR,...