Obchody 3 Maja - Dariusz Wójcik - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Komitet Obywatelski zorganizował Mszę Świętą w Katedrze i stamtąd miał przejść na Plac Litewski. My zamówiliśmy Mszę w Kościele Powizytkowskim, przy Placu Wolności, skąd jest znacznie bliżej na Plac Litewski. Poprosiliśmy dodatkowo [księży] o w miarę dynamiczną Mszę, tak abyśmy mogli znaleźć się na Placu Litewskim wcześniej, odbyć swój wiec, a następnie ustąpić miejsca [Komitetowi]. Zakładaliśmy wtedy, że tak jak w minionych dniach nasze wiece były rozbijane przez milicję, tak i tutaj będą problemy. Zarówno ja, jak i podstawowi działacze KPN[-u] mieliśmy w zwyczaju ukrywać się czterdzieści osiem godzin wcześniej przed tego typu świętami. Wynikało to z faktu, że bezpieka na dwadzieścia cztery godziny przed określonym wydarzeniem potrafiła nas wyłapać i wsadzić do aresztu. Liczyli zawsze na to, że coś...