Bank dla Bogatina - Paweł Bryłowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
W tak zwanym międzyczasie była sprawa Bogatina. On przejął budynek [przy Krakowskim Przedmieściu 47], w którym teraz jest sąd. Zorganizował bank za pieniądze z innego banku, bo on nie miał własnych. Tak na marginesie „Gazeta Wyborcza” wystawiła Bogatina [w plebiscycie] na „Człowieka 25-lecia”. To jest grube nieporozumienie. Podano, że [Bogatin] wprowadził świeże siły i świeże spojrzenie na bankowość. Z siermiężnej przestrzeni zrobił wspaniały lokal. Nie wiem, czy to naiwność? Opadły mi ręce i nogi. W każdym razie Bogatin się pojawił i zaraz potem wybuchła afera. On się tu zainstalował, odkupił budynek, zaczął [remont]. Do tej pory został przez niego zrobiony fragment chodnika, nie wiadomo, po co oszczędzony, co jest moją winą....