Druga strona pomnika - Paweł Bryłowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Bardziej bolała mnie sprawa pomnika Marszałka Józefa Piłsudskiego na placu Litewskim. Miałem wrażenie, że to robiona na siłę granda propagandowa. Jakby Dziadek (tak Józefa Piłsudskiego określali legioniści i społeczeństwo przed II wojną światową) wstał z grobu, toby dobrą lagą przyładował jednemu i drugiemu. Stoi, to stoi. Ale jeszcze większą od tego zgrozę budzi we mnie to, że z tyłu są wypisani darczyńcy, którzy sfinansowali postawienie. Jest to bezczelność podwójna, ponieważ pomnik poświęcony jest komuś innemu i to nie byle komu. Plac wcześniej czy później [będzie przebudowany], pomnik różnie może być usytuowany. No i co, ludzie będą chodzić i co tam z tyłu zobaczą? Tą próżną chwalbę wypisaną na takiej samej wielkiej tablicy, jak ta z przodu. Między innymi są tam może tacy, których działalność...