Rok [19]89 to był powrót do romantycznych uniesień - Franciszek Piątkowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
1989 roku, wybory czerwcowe w 1989 roku, nastroje rewolucyjne Rok [19]89 to był powrót do czasu romantycznych uniesień W czerwcu [19]89 roku redakcja pracowała do późnej nocy. Nie miałem czasu rozglądać się po świecie. Byłem przy urnie wyborczej, oddałem głos, pewnie zrobiłem to w ostatniej chwili, tuż przed zamknięciem lokalu wyborczego i [wróciłem do] roboty. Praca mocno wkroczyła w moje życie. Przestałem być echosondą, przestałem być sejsmografem, nie było na to czasu, musiałem wyjść z topieli, jaką była bieżąca rzeczywistość społeczna i polityczna, i skoncentrować się na robieniu tego, co uważałem, że robić [powinienem]....