Media zawsze były uwikłane w politykę - Franciszek Piątkowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Media zawsze były uwikłane w politykę. Nie jestem w stanie uwierzyć w prasę bezstronną, w prasę niezależną. Mamy do czynienia z określonymi orientacjami ideowymi, z określonymi wehikułami ideologicznymi. Mamy określone dowiązanie do partii – to arcyludzkie i tutaj nie ma co wierzgać, nie ma co zakłamywać. Mieliśmy tak zwaną prasę pierwszego obiegu (wracam tu do modelu Romana Werfla) i mieliśmy prasę drugiego obiegu, której stopień dostępności był zapewne różny. W środowisku białostockim dostęp do tak zwanej prasy bezdebitowej był w gruncie rzeczy nieograniczony. Przychodzili smutni panowie na rozmowę do naczelnego, do dziennikarzy, być może trochę straszyli, a może tylko prosili, żeby jednak zniknęło to z biurek. Więc chowało się pod biurka, ale kto chciał, to miał dostęp. Natomiast czas...