Obowiązki w Komitecie Obywatelskim - Michał Stanowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Zajmowałem się głównie trzema rzeczami. Pierwsza rzecz, to robiliśmy wszystko, co było potrzebne, czyli bieganie, noszenie, sprzątanie. Ja zarządzałem pomocą harcerzy. Po drugie zostałem poproszony o to, żeby zorganizować tak zwane gadżety: koszulki , znaczki i tp. W Świdniku uruchomil iśmy si todruk i nadrukowywaliśmy napisy na koszulkach. Równocześnie musiałem poznać osoby zajmujące się produkcją znaczków: składaliśmy zamówienia, odbieraliśmy gotowe znaczki, a następnie kolportowali. Część koszulek i znaczków wysyłaliśmy nawet do Warszawy, która miała dużo większe potrzeby niż my. Trzecia rzecz, o którą zostałem poproszony przez Komitet Obywatelski, to było zajęcie się osobami potrzebującymi. Komitet Obywatelski otrzymał dwa tiry ubrań. Zwrócili się więc do...