Okrągły Stół i wynik wyborów - Kazimierz Grelak - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Okrągły Stół jakoś do mnie nie przemawiał. Traktowałem to w pewnym sensie jako może zbyt ugodowe podejście, może trochę za wcześnie to było. Nie bardzo wierzyłem, że już akurat można się dogadać, że Czesław Kiszczak z Adamem Michnikiem dogadają się przy wódce. Tak że nie byłem przekonany do Okrągłego Stołu i nie uczestniczyłem w nim, pomimo pewnych propozycji, aby zasiąść w jakimś tam stoliku naukowym. Co do wyborów [w 1989 roku], to byliśmy raczej spokojni o wynik. Muszę powiedzieć, że bardzo mocno podbudował nas Zbigniew Brzeziński – to było jeszcze grubo przed wyborami. Był tutaj może trzy tygodnie przed wyborami – mam nawet notatkę z tego spotkania. Utrzymywałem bardzo dobre stosunki z nieżyjącym już księdzem...