Klub Inteligencji Katolickiej - Kazimierz Grelak - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Będąc w Gdańsku, byłem organizatorem i założycielem Klubu Inteligencji Katolickiej. Władza wtedy popuszczała stopniowo: pozwolili na kluby w Krakowie, w Warszawie przede wszystkim, ale nigdy nie pozwalano w Gdańsku. A myśmy kilka razy próbowali. Mieliśmy spory opór nawet ze strony ówczesnego biskupa gdańskiego, który był bardzo konserwatywny: mówił, że się w politykę nie chce bawić absolutnie. Raptem dzwonią z Urzędu Wojewódzkiego – natychmiast zarejestrować Klub Katolicki w Gdańsku. Myśmy szybko zadziałali. Zarejestrowali nam taki statut, że miałem prawo do organizowania młodzieży katolickiej, co było czymś unikalnym. Okazało się, że był to efekt wypowiedzi papieża Jana Pawła II, który, witając pielgrzymów, pozdrowił przedstawicieli parafii gdyńskiej słowami: „Witam...