Dawniej słowo wolność miało inny wydźwięk niż dzisiaj - Kazimierz Grelak - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Czy myśmy wykorzystali tą wolność, którą mamy? Na pewno można było więcej – to nie ulega najmniejszej wątpliwości. Przede wszystkim powiedziałbym, że nie ma ducha wolności. Jestem wychowankiem przedwojennym. Odzyskanie wolności po stu dwudziestu trzech latach było czymś [wielkim]. Samo słowo wolność było nośnikiem patriotyzmu. Pamiętam jeszcze powstańców styczniowych, bo w 1933 roku była ich jeszcze duża grupa. Pamiętam ich też z [19]38 roku, kiedy byli w moim wieku – mieli wtedy koło dziewięćdziesiątki. Byłem w Olkuszu, tam jest pomnik i grób pułkownika Francesco Nullo Garbarczyka, który brał udział w powstaniu styczniowym z grupą Włochów. Powstańcy spotykali się przy tym grobie. Byłem dumny, jak powstańcowi przyniosłem papierosy albo drewna narąbałem. Otaczano ich czcią. Mieli specjalne...