Hermaszewski: „gratuluję zwycięstwa, ja jestem niepotrzebny” - Kazimierz Grelak - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Komitety Obywatelskie powstały na bazie trzech struktur. Jedną z nich była NSZZ „Solidarność”, która wtedy jeszcze miała struktury nie w pełni zorganizowane. Była też „Solidarność” Rolników [Indywidualnych – red.] – tu mocno działał pan [Janusz Henryk] Rożek. Trzecią odnogą były Kluby Inteligencji Katolickiej. Wtedy jako przedstawiciel Klubu Katolickiego działałem w Komitecie Obywatelskim u Stanisława Węglarza. Byłem zaangażowany w wybory, pilotowałem Tadeusza Mańkę, późniejszego posła. Byłem w trudnej sytuacji, bo [praktycznie] za niego mówiłem. W pewnym momencie któryś z dziennikarzy mówi: „Proszę pana, dobrze, a dlaczego pan nie startuje? Bo na pana bym głosował”. Potem musiałem się hamować z wypowiedziami, żeby za...