Polacy w latach osiemdziesiątych mieli w sobie bardzo dużo siły - Marta Kliczka - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Urodziłam się w 1951 roku w Hrubieszowie. Od wielu lat pracuję w Młodzieżowym Domu Kultury nr 2 w Lublinie, który mieści się w dawnym Klasztorze Sióstr Bernardynek. Budynek przeszedł kapitalny remont. Wcześniej pracowałam w Zespole Szkół Ekonomicznych, byłam kierownikiem zajęć pozalekcyjnych, a moją pierwszą pracą było wychowanie muzyczne w Liceum Ogólnokształcącym. Placówka MDK usytuowana jest w centrum miasta [więc wiele rzeczy można było zaobserwować]. Mówi się, że pokojowo przeszliśmy do lepszego ustroju, jednak wcześniej, to wcale tak kolorowo nie wyglądało. Często zdarzało się, że młodzież protestująca na Placu Litewskim, gdy była przepędzana przez milicje czy ORMO, uciekała do [naszej] placówki. Byliśmy zagubieni - co z nimi robić, jak ich schować, gdzie schować, jeżeli...