Najtrudniej przychodzi zmiana ludzkiej mentalności - Marta Kliczka - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[W okresie wyborów] była ogromna nadzieja, wszystkim wydawało się, że to się na pewno uda. Bardzo tego chciałam. Zaszły ogromne zmiany, może nie od razu w [19]89, ale wolność jednak bardzo uskrzydla. Młodzieżowy Dom Kultury prowadził i prowadzi stałe zajęcia dla młodzieży. Wyposażamy ich w umiejętności wokalne, plastyczne, instrumentalne, mieliśmy naprawdę świetnie przygotowanych pracowników - i w tej sferze niewiele się zmieniło. Natomiast przyszedł inny lęk - zmiana mentalności ludzi. Zawsze młodzi ludzie bardzo szybko chcą wejść do nowej rzeczywistości. Niestety rodziny często nie starały się wytłumaczyć im, że przejście od gospodarki socjalistycznej do powiedzmy kapitalistycznej, może odbyć się tak na „pstryk”. Nasze finanse były bardzo skromne. Ale szybko okazało się, że to nie bieda...