Forum Inicjatyw Młodzieżowych - Marta Kliczka - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Zmiany w gospodarce, koniec obowiązku świadczenia pracy mobilizowały młodzież do zdobywania informacji o nowym rynku pracy. Dotychczas wystarczał dyplom, obecnie pracodawcy interesują się czy kandydat potrafi porozumiewać się w innym języku i jakie ma hobby (wychowankowie domów kultury, chętnie opisywali swoje zainteresowania). Wsparliśmy młodzież, tworząc w 1990 r. program „Rynek Pracy - Workshops on Economics of Job Market” przy pomocy Martina Meyera i Pasquale Policastro o nazwie „Forum Inicjatyw Młodzieżowych”. Zainteresowanie było ogromne mimo informacji, że spotkania będą prowadzone w języku angielskim. Udział w forum był bezpłatny, ale młodzież odpowiadała za całodzienne wyżywienie wykładowcy. Dzielili...