1989–2014. Najpiękniejszy okres w historii Polski - Andrzej Peciak - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Przełom w 1989 roku zapoczątkował okres zmian i transformacji niezbędnych do budowania niepodległego państwa. Koszty społeczne i polityczne były ogromne – wiele błędów i zaniechań niepotrzebnych, ale wszystko szło do przodu. Tadeusz Mazowiecki, obejmując urząd premiera, nie mógł przecież powiedzieć, że czeka nas dwadzieścia lat ciężkiej pracy i wyrzeczeń, potu i krwi. Myślę, że dopiero historycy za pięćdziesiąt, sto lat, patrząc z perspektywy, dostrzegą w mijającym okresie jeden z najlepszych momentów w historii Polski. Bo bieżąca perspektywa naznaczona głupimi politykami, populistami i frustratami, którzy okładają się w mediach, takich możliwości nie daje. Pamiętam sceptycyzm i wątpliwości dotyczące sytuacji w kraju, jakie miał Redaktor...