Jaruzelski miał potrzebę zmian. Okrągły Stół - Edmund Dąbrowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Uważam, że dobrze się stało, że w czasie Okrągłego Stołu przywódcą był Wojciech Jaruzelski. On bardzo chciał godzić, miał wewnętrzną potrzebę zmiany, doskonalenia. Okrągły Stół to jest przede wszystkim jego pomysł. Z drugiej strony musiał liczyć się z realiami jakie były, a były trudne, bo robiono wszystko, żeby zdemontować kraj. Były takie tygodnie, że pewne części kraju były w ogóle zdemontowane. [Prowadzono] strajki okupacyjne w gminach, w powiatach, w przedsiębiorstwach; w szkołach nie odbywały się zajęcia. Wszystko waliło się ze względu na brak chęci wzajemnego porozumienia. Początkowo „Solidarność” – kiedy do niej wstępowałem – mówiła o tym, że trzeba zmienić [rzeczywistość], było hasło: „Socjalizm tak, wypaczenia nie”. To było hasło również „Solidarności”. Ale niektórzy...