Dzieciństwo i II wojna światowa - Edmund Dąbrowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Urodziłem się 30 czerwca 1930 roku we wsi Świeciechów w gminie Annopol. Pochodzę z rodziny małorolnej, wychowałem się na wsi – mieliśmy dwa hektary dziewięćdziesiąt sześć arów ziemi. Pamiętam wybuch II wojny światowej. W czasie okupacji ojciec, zastanawiając się nad przyszłością swoich synów, do mnie, [jako] starszego, powiedział: „Słuchaj, trzeba żebyś nauczył się jakiegoś fachu”. Wysłał mnie jako dwunastoletniego [chłopca] do terminu, do szewca. Tam do [19]46 roku uczyłem się szewstwa, także mój pierwszy zawód to szewc. Lublin był dla mnie bardzo dalekim i wielkim miastem – wówczas w wyobraźni, bo nigdy wcześniej go nie widziałem. Wystarczy powiedzieć, że Kraśnik widziałem po raz pierwszy, mając lat piętnaście....