Byłem kierownikiem Wydziału Propagandy w komitecie Miejskim PZPR w Lublinie - Edmund Dąbrowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Przy mojej chyba nieświadomości jakiejś dużej, zostałem zaangażowany do pracy w Komitecie Powiatowym PZPR w Hrubieszowie. Zajmowałem się szkołami i sprawami propagandowymi. Przez to znalazłem się w szkole partyjnej w Lublinie na Krakowskim Przedmieściu 62. Po niej zostałem kierownikiem Wydziału Propagandy w Komitecie Miejskim w Lublinie. To był rok [19]53, [na tym stanowisku] byłem do roku [19]55. Sporo osób jeszcze do tej pory mnie pamięta z tamtych czasów, niezależnie od tego, czy są partyjni czy nie. Zawsze chciałem rozmawiać z ludźmi, jakoś mi to wychodziło; nawiązywanie współpracy, rozmowy, współdziałania. Nie umiałem być zły na kogoś; cechy nauczycielskie górowały nad wszystkim, nad moją całą działalnością. W roku [19]55 zostałem wybrany na sekretarza propagandy w...