Wacław Biały - Małgorzata Bielecka-Hołda - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Odgrywał kluczową rolę, jeżeli chodzi o świat lubelskich mediów. Jakim człowiekiem był Wacek? Był świetny, znakomity, odważny, dowcipny. Miał swoje słabostki, na przykład bardzo lubił korzystać z cudzych żartów i czasem sprzedawał człowiekowi jego własny dowcip. W którymś momencie zostawił nam całą troskę o „Gazetę”, a sam zajmował się czymś innym. On uczył rzetelności i takiej odwagi do końca. Wszystko trzeba było sprawdzić tysiąc razy. Oczywiście były wpadki, bo te mogą zdarzać się wszędzie. Wacek nas wszystkich uprzedzał: „Jeśli chcecie wykonywać zawód dziennikarza, to musicie się liczyć z tym, że was ludzie będą nie znosili, że będą na wasz widok dostawali drgawek, niechęci”. Jeśli się komuś patrzy na ręce, to ten ktoś człowieka nie lubi, więc trzeba mieć grubą skórę. Wacek nigdy się nie...