Ludzie szanowali ogień - Janina Woch - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Łoj w ogień pluć to broń Boże! Bo to już było już to był grzech. W naszych dawnych czasach.[...] to był grzech, żeby tam napluć w łogień. Broń Boże, to już była święta rzecz, żeby szanować ten ogień i nie pluć, nie nie! [...] jeszcze jak byłam w Abramowie, to byłam jeszcze małym dzieckiem, to było były ciężkie czasy, bo to zapałke rodzice przekrawali na pół. A jeszcze takie, jeszcze pamiętam mój dziadzio staruszek, to krzemień miał i z krzemienia krzesał. W pudełeczku były takie, tak jak wata, coś takie mientkie, i krzesał i te iskry leciały z tego krzemienia, jeden od drugi, i to się zapalało i dopiero ogień palali, to jak to nie było ogniowi szacunku oddać, on ciężko przychodził ten ogień, tak. To przecie były, to były ciężkie czasy, to była bieda nie taka, jak dziś, że jest światło, że jest wszystko. […] jak mama rozpalała, jak miała...