Kobieta ciężarna musiała wystrzegać się wielu rzeczy - Janina Woch - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Kobieta ciężarna, ale to wszyscy starsze takie babcie ostrzegały, żeby to uważała na siebie, żeby do ogrodu nie wchodziła, w ogórki, w dynie. […] A bo by później te co są te nacie, to żeby potem wkoło pępowiny nie miała tych jakiś przeszkód, żeby dziecko się nie udusiło. Nie wolno, nie wolno było wchodzić! Oj po dwie miotły, ani dwie szczotki w rence, nic po dwa nie nosić, żeby sie bliźniaki nie urodziły. […] Nie chcieli bliźniaków, tylko to po jednym dziecku, bo trudności były kiedyś z dziećmi, nie było tak jak teraz wózki, tylko kołyski, były takie porobione z prześcieradła zwiunzane i tam się huśtało te dziecko. I ciężkie czasy były kiedyś nie tak jak dziś, bo to nie było takich dogód dziecko nie miało jak teraz. Bo to matka szła z dzieckiem plewić, wszystko w pole. A dziś to mamy mają dogody ruźne, bo mają opieke, a kiedyś to…...