Poparcie Komitetu Obywatelskiego dla kandydatów władzy - Tomasz Przeciechowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Komitet lubelski podjął się również promowania kandydatów konkurencji. Taka sytuacja zaistniała, jak chodzi o panią profesor Teresę Liszczową, kandydatkę z ZSL i pana Kazimierza Czerwińskiego, przedstawiciela Stronnictwa Demokratycznego. Rzecz polegała na tym, że to były osoby bardzo mocno związane z „Solidarnością” i ci kandydaci byli promowani przez Komitet Obywatelski jako osoby, na które warto również głosować, że są to porządni ludzie. Taka oryginalna działalność biura wyborczego Komitetu Obywatelskiego również powinna być odnotowana, że jednak nie byliśmy tylko zapatrzeni w siebie samych. Jak chodzi o Teresę Liszczową, to na pewno z taką inicjatywą na jednym z posiedzeń prezydium Komitetu Obywatelskiego i biura wyborczego wystąpił nieżyjący Zbyszek...