Działania Służby Bezpieczeństwa - Tomasz Przeciechowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Służba Bezpieczeństwa bardzo intensywnie zwalczała na przykład Zygmunta Łupinę w okręgu kraśnickim, łącznie ze zrzucaniem z samolotu ulotek. Bardzo tam działali przeciwko Zygmuntowi. W Lublinie też były takie sytuacje dotyczące Adama Stanowskiego, takie różne perfidne paszkwile. Obrzydliwe. Byliśmy przygotowani, że coś takiego będzie. Wydaje mi się, że Służba Bezpieczeństwa zaczęła zwalczać kandydatów „Solidarności”, Komitetów Obywatelskich, gdy przeprowadzili swoje badania, że jednak popularność wśród wyborców kandydatów Komitetów jest znaczna. Ale nie zwalczały ich komitety wyborcze partii konkurencyjnych, tylko organy państwowe w gruncie rzeczy, bo przecież Służba Bezpieczeństwa to była tajna policja państwa. A...