Droga życiowa - Leszek Szaruga - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Zrobiłem maturę w dobrym liceum imienia A. Frycza Modrzewskiego w Warszawie. Do tej samej szkoły chodził też mój młodszy kolega Grześ Przemyk, zamordowany przez Milicję Obywatelską – swoją drogą, ładne określenie. Robiłem studia filozoficzne na Uniwersytecie Warszawskim. Zostały przerwane w 1968 roku, kiedy mnie aresztowano. Po wyjściu na wolność nie mogłem kontynuować studiów, więc podjąłem pracę w antykwariacie Gebethnera i Wolffa. Później pracowałem jako ślusarz w Miejskim Przedsiębiorstwie Remontu Dźwigów Osobowych w Warszawie oraz jako pomoc muzealna w Muzeum Historii Miasta Stołecznego Warszawy. Tam przez 5 lat pracowałem w Dziale Dokumentacji i Bibliografii. Tam też powstała moja pierwsza praca, którą można nazwać naukową, tzn. bibliografia życia literackiego...