Rozwiązanie Komitetów Obywatelskich - Ignacy Czeżyk - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Rozwiązanie Komitetów Obywatelskich było strasznym błędem. Lech Wałesa powiedział, że boimy się następnego totalitaryzmu, że jeżeli Komitety Obywatelskie będą w takiej strukturze, to żadnej alternatywy dla Komitetów nie będzie i my się tego boimy. Potem wzmacniał lewą nogę. Podzieliliśmy się na frakcje, podzieliliśmy się na partie. Ja pracowałem w Sejmiku Województwa dwie kadencje, i przez pewien czas byłem w Zarządzie Województwa, ale ja byłem z listy PO–PiS. Myśmy razem szli do wyborów. I było to możliwe? Możliwe było. Ten pień solidarnościowy to jest nasze wielkie dziedzictwo. Jeżeli nie przekażemy tego dziedzictwa „Solidarności”, co się wtedy działo - innym, to albo sami jesteśmy niemądrzy, czy ułomni, albo ktoś ponownie ściska nas za gardło....