Prawybory - Ignacy Czeżyk - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Pamiętam wielki entuzjazm. Nic nie mieliśmy, żadnych pieniędzy, żadnych struktur i pojawiły się właśnie Komitety Obywatelskie, żeby przeprowadzić te wybory. To się działo niezwykle szybko, błyskawicznie. 15 kwietnia 1989 roku w Puławach powołaliśmy Komitet. Mam dokładnie tą datę w pamięci. Ja też należałem do Komitetu wojewódzkiego. Niesamowita prężność, niesamowite współdziałanie. U nas w Puławach kandydatów do Sejmu wybierano w prawyborach. To nie było tak, że Komitet Obywatelski sam ich wyznaczył. Nasz Komitet Obywatelski zorganizował prawybory i w tych prawyborach wybierano dopiero kandydatów. Ale ciągle kandydatów, bo mógł jeszcze ten kandydat nie uzyskać dalszej akceptacji. Ja zostałem wyłoniony z prawyborów, gdzie pracownik Zakładów Azotowych startował,...