W naszym domu mieszkał Niemiec, jednocześnie ukrywaliśmy Żyda - Barbara Bogdańska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
[19]39 rok zastał rodziców w mieszkaniu na rogu [ulicy] Uniwersyteckiej 13 i Piechoty [współczesnej Obrońców Pokoju]. Na rogu obecnej [ulicy] Radziszewskiego, przed wojną to była Aleja Zgody, była siedziba gestapo - „Pod Zegarem”. Niemcy z tej dzielnicy planowali zrobić dzielnicą niemiecką, którą zresztą zrobili w [19]42 roku i wtedy nas stamtąd wywalili. Ale już w [19]39 roku na tak zwane kwatery dawano w okolicy siedziby „Pod Zegarem” oficerów niemieckich. Do nas został zakwaterowany nauczyciel matematyki z Berlina, nazywał się Shturman, zapamiętałam nazwisko, bo takie charakterystyczne. To był niezwykle porządny człowiek. Dlaczego tak uważam? Bo właśnie z opowieści rodziców to wynikało - zamieszkał u nas chyba na początku lat czterdziestych kolega ojca ze studiów, adwokat Brener, chyba miał Józef na imię,...