Od dziecka moim marzeniem było, żeby zostać lekarzem - Barbara Bogdańska - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Ja też nie miałam lekko, rodzice mówili mi, że mam się uczyć, dlatego że oni nie będą mogli mi pomóc. Chodziłam do takiego znanego wówczas Liceum imienia Unii Lubelskiej. Bardzo dobrze się uczyłam, cały czas mówiono mi, że mam przede wszystkim się dobrze uczyć. Moim marzeniem od dziecka było, żeby zostać lekarzem. Rodzice mnie uprzedzali, że to będzie bardzo trudne dostać się na medycynę. Zdałam maturę, to był [19]55 rok, to jeszcze było przed odwilżą. Byłam olimpijką z olimpiady chemicznej, więc był egzamin z chemii, najbardziej się bałam pisemnego egzaminu z fizyki, ale tam była optyka więc to było dość proste. Najgorszą rzeczą to był egzamin z Polski i świata współczesnego. Z tamtych przedmiotów dostałam piątki, więc wszystko było w porządku, natomiast wyłącznie...