Po zmianie ustroju zostałem członkiem Rady Miasta - Czesław Linkowski - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Po wyjściu z więzienia zobaczyłem, że jestem mocno spóźniony z wykształceniem, musiałem łap cap kończyć prawo. Dwa lata miałem już zaliczone, czy nawet trzy, już nie pamiętam, w każdym razie miałem już coś zaliczone, trzeba było kończyć. No i w roku, [19]59 skończyłem studia prawnicze, i chciałem koniecznie dostać się do adwokatury, ale z takim życiorysem jak mój, gdzie było trzeba za każdym razem pisać, że karany i to na osiem lat, to mi ciągle odmawiali i odmawiali. W końcu myślę sobie, że zajmę się czym innym. Teraz zdaje się nie ma takiego pojęcia jak prawo gospodarcze, ale wówczas było prawo gospodarcze były inne stosunki, więc zająłem się tym prawem gospodarczym i jakoś tak wkręciłem się w związku z Zrzeszeniem Prawników Polskich do takiej komisji, która opracowywała projekty ustawy o radcach...