Historia rodu - Wojciech Boruch - fragment relacji świadka historii [TEKST]
Urodziłem się w Piaskach. Rodzina moja pochodzi z rodzin kupieckich. Ród nasz istnieje 400 lat w Piaskach. Syn mój jest już w Lublinie, wnuk w Warszawie. Ja kończę ród Boruchów w Piaskach. 150 lat temu nazywaliśmy się Boruszkiewicze. Mój dziadek był powstańcem i został rozszarpany końmi, a brat jego został, okupił się i zmienił nazwisko. Od tej pory nazywamy się Boruchy. Przed wojną starałem się pójść do wojska, bo byłem przeszkolony i miałem smykałkę wojskową. Chciałem do artylerii przeciwlotniczej. Potrzebowałem świadectwa obywatelstwa. Poszedłem do Trybunału [w Lublinie] i wtedy dowiedziałem się, że kiedyś inaczej się nazywałem. Dostałem jednak świadectwo obywatelstwa, a przed wojną było trudno je dostać. Jeśli ktoś się przemieszczał, jakiś ród, to nie dostał, ale u...